Kundak | Konular | Kitaplar

Bankalarda Altın Satacak


Altın dedik mi akla kuyumcu sarraf gelir..Halkın gerek zinet takı gerekse yatırım için aşındırdığı ve güvendiği yer yıllardır kuyumculardı..Fakat bu alışkanlık değişecek gibi..

Bddk nın yeni düzenlemesi ve bu düzenlemenin kabulü ile artık bankalarda altın satabilcek..Peki bu durumda ne olacak kuyumcular ve sarraflık tarihe mi karışacak..

Bu durum bu haber en çok kuyumcuları kızdırdı..Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankaların, altın, ziynet eşyaları ve borsalarda işlem gören kıymetli madenlerin alım ve satımını yapabilmesini öngören yönetmelik taslağını önceki gün onayladı.
Bankaların kuyumculuk yapmasının önünü açan düzenlemeye ise kuyumcu esnaflar tepkili. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, "Ziynet ve cumhuriyet altınını da bankalar sattığı zaman biz kuyumcular olarak ne satacağız? Kuyumcular nasıl ki altından başka bir şey satamıyorsa bankalar da altın satmamalı." diyerek kuyumcuların tepkisini ortaya koydu.
Özgenç, bankaların altın satımına karşı olduğunu, herkesin kendi işini yapması gerektiğini söyledi. Özgenç, "Bankalar külçe bazında altın alımı satımı yapabilirler ama perakende sektöründeki gibi Cumhuriyet ve ziynet altını alıp satmalarını doğru bulmuyorum. Her meslek her sektör kendi işini yapmalı. Bankaların altın toplamaları da yanlış. Sonuçta bunlar kuyumculuk sektörünü olumsuz etkilemektedir. Bugün zaten kimse altın almıyor, fiyatlar çok yüksek olduğu için. Bu karar kuyumculuk sektörünü bitirmek anlamına geliyor." şeklinde konuştu. Bugün bankalarda satılan altının yarın ATM'lerde satılabilir hale geleceğini vurgulayarak, "Dolayısıyla bunlar sektöre zarar veriyor. Döviz büroları, postaneler, bankalar altın satıyor. Bu etik de değil." dedi.

BDDK'nın söz konusu taslağın hazırlanma aşamasında sektör temsilcilerine hiç danışmadığını iddia eden Özgenç, "Bu konuda en büyük sorun sektör temsilcilerinin tepki vermemesidir." diye konuştu. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu da, BDDK'nın bankalara hurda altın toplayarak mevduat açma hakkı vermesinden sonra kuyumcuların hurda altın alım işinin yavaşladığını ve sektörün bundan ciddi manada zarar gördüğünü ifade etti. Kameroğlu, "Taslak hayata geçerse sektörden ekmek yiyen on binlerce kuyumcu zarar görecek. Bir nevi ekmeği elinden alınmış, ekmeğine göz dikilmiş olacak. Altını kuyumcudan, ekmeği fırından alacaksınız. Bankaların bizim işlerimize bu kadar girmeleri sektörü çok rahatsız etmektedir." dedi. Kuyumcularla birlikte hem sektörel sıkıntılarını hem de bu uygulamanın vatandaşa zara vereceğini beyan etmek için Hazine'den ve ilgili birimlerden randevu istediklerini vurgulayan Kameroğlu, "1,5 aydır bizi cevap vermediler. Bu konuda çok üzgünüz. BDDK ile de görüşmek istiyoruz. BDDK, 'Gelin ey kuyumcular, biz şöyle bir karar alıyoruz siz ne dersiniz?' diye sormadı." şeklinde konuştu.

zaman