Kundak | Konular | Kitaplar

Cep Telefonundan Damacana Suları Takip Edilecek


Damacana sularda dışkı bulunmasıyla tüm Türkiyede su satan firmalar ve ürünleri satış bayilerinden toplanmış tetler yapılmış ve 20 firma uygunsuz dolum yaptıgı için kapatılmış,114 üründe tesislerde sorun olmamasına ramen saplıksız koşullarda taşıma bekletme gibi damacanadan kaynaklanan nedenlerden mikroplu çıkmıştı..bu firmalrın içinde en ünlü en pahalı en bilindik tüm markalar vardı..buda vatandaşı damacana suyu almaktan vazgeçirdi..doğal olarak kimse para verip lagım suyu içmek istemez..

Bu olaylar üzerine bakanlık su ve damacana için tedbirler almaya başladı..Su sektöründe ciddibir kazanç söz konusu..hatta bu skandal ile birlikte deşifre programına konuk olan bir su firması sahibi damacana suyun fabrikadan çıkış bedelinin 1 tl oldugunu söylemişti..oysa 1 damacana su 5 tlden başlayıp 10 tl ye kadar fahiş fiyatla tüketiciye ulaşıyor..
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanı Hüseyin İlter, damacana suların güvenliğinin artırılmasına yönelik alınacak önlemlerle ilgili de bilgi verdi.

Alınacak önlemlerin başında Ambalajlı Su Takip Programı'nın hızlandırılması geldiğini bildiren İlter'in verdiği bilgiye göre şu düzenlemeler uygulamaya sokulacak:

-Üretim tarihi, kaç kez dolum yapıldığı, üretici firma gibi bilgilerin yer aldığı birer kimlik verilecek damacanalar, tıpkı ilaçlar gibi takip sistemiyle izlenecek.

-Vatandaşlar bu bilgilere cep telefonundan bile ulaşabilecek.

-Dolum tesislerinde etkin yıkama, durulama ve dezenfeksiyon yapabilen su dolum makinelerinin kullanılması için önlem alınacak, firma modernizasyonu sağlanacak.

-Satış noktaları ve nakil araçlarının modernizasyonu, üretici firma bilgilendirmesi, uygun koşullarda depolama ve satış sağlanacak.

-Su Takip Programı'nın hazırlık aşamaları hızlandırılacak ve firmalara ait laboratuvar verileri dahil her türlü veri anlık izlenebilecek.

-Üretici firmalar su dolumundan tüketiciye ulaşım aşamasına kadar sorumlu tutulacak ve oto kontrol mekanizması geliştirilecek.

-Damacana kullanım süresi ve dolum sayısına kısıtlama getirilecek.


Konular