Kundak | Konular | Kitaplar

7 Aylık Bebek Gelişimi



7 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim Özellikleri


7AYLIK BEBEK KİLOSU

7aylık kız bebeklerde kilo; alt sınır 5800 gr. ortalama kilo 8000 gr. üst sınır 9800 gr'dır.
7aylık erkek bebeklerde kilo; alt sınır 6000 gr. ortamalama 8200 gr. üst sınır 10 250 gr. dir.

7AYLIK BEBEKLERDE BOY

7 aylık kız bebeklerin boyu; alt sınır; 61 cm, ortalama boy 67 cm. üst sını 73 cm'dir.
7 aylık erkek bebeklerin boyu; alt sınır; 62 cm, ortalama boy 67 cm. üst sınır, 75 cm'dir.


★ Yerde sürünebilir ve belki de emekleyebilir. (
★ Ayağa kaldırılırken bacaklarını düz tutarak kalma işlemine yardımcı olabilir.
★ Kollarının altından tuttuğunuzda, ayağa kalkabilir ve ayakta durabilir. Ayaklarına bakmaktan hoşlanır.
★ Sırtüstü yatarken ayaklarını ağzına sokmaktan hoşlanır.
★ Her iki elinde de cisimleri tutabilir. Cisimleri birbirine vurmaktan hoşlanır.
★ Biraz destekle oturabilir.
★ Görme yetisi iyice kuvvetlenmiştir.
★ Ellerini kullanarak kendini beslemeye başlayabilir.

Konuşma Gelişimi
★ Duyduğu sesleri taklit etmekten hoşlanır.
★ “Ba,” “ma,” “mu,” veya “di” gibi kısa sesler çıkarır. Birden fazla sesi arka arkaya söyleyebilir.

Algısal ve Kavramsal Gelişim
★ Kendi sesini ve diğer kişilerin seslerini dinler.
★ Annesi veya babası yanından ayrıldığında ağlayabilir.
★ Sevdiği kişilere sarılmaktan ve onları öpmekten hoşlanır.
★ Sadece sevdiği kişilerin onu kucaklayıp almasın ister.
★ Çevresini elleri ve ayakları ile keşfeder.
★ Erişebileceği yerden uzaktaki cisimleri almak için mücadele eder.
★ Bir kısmı saklanmış cisimleri bulabilir.
★ Bir topu gözünün önünde birden fazla zıplattığınızda, bir sonraki zıplayışı merakla bekler.

Yemek Düzeni
Bebeklerin açlık ve tokluk metabolizmaları doğdukları andan itibaren harekete geçer. Bu yüzden bebeğinize yemek konusunda aşırı ısrarcı davranmamanız, yemediğinde çabucak paniğe kapılmamanız gerekir. 7 Aylık Bebek Beslenmesi sürecinde, bebeğiniz uzun zamandır sadece anne sütü aldığından yeni gıdalara alışması biraz zaman alacaktır. Bu durumun onun için büyük bir değişiklik olduğunu unutmayın ve onu anlamaya çalışın. Metabolizmanın ihtiyaçları bu dönemde değişmeye başlar. Yalnızda besin içeriği yüksek olan gıdaları tercih etmeniz gerekir. Burada önemli olan nokta besinleri asla birlikte vermemenizdir. İlk başlarda tane tane vererek herhangi bir sorunla karşılaşıp karşılaşmadığınızı tespit etmelisiniz.

★ 7 aylık bebekler ezilmiş ya da püre haline getirilmiş sebze ve meyveleri yiyebilir.
★ Yemek sırasında biberonunu ya da kaşığını kendi tutmak isteyebilir.
★ Yemek sırasında plastik bardak kullanıyorsanız, bardağına çok az sıvı koyarak dökülmesini engelleyebilirsiniz. Ya da siz onu başka bir kaptan beslerken, oyalanması için ona boş bir kap verebilirsiniz.
★ Bebeğiniz yemek sırasında yemekten başka şeylerle ilgilenmeyi isteyebilir. Yemek yemekten çok, kaşığı ile oynamak ilginç gelebilir. Bunun sonucu olarak da yemek saatleri önceki aylardan daha uzun sürebilir. Çevresini keşfetmesine izin verin. Beslenmesi kadar yeni beceriler kazanması da önemlidir.
★ Bebeğinizin yemeğine ya da içeceklerine asla bal ya da mısır şurubu katmayın. Bunlar 1 yaşından küçük bebeklerde ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
★ Dişleri çıkan bebekler emzirme sırasında sizi ısırmak isteyebilir. Bu yaştaki bebekler sizin canınızın yandığını anlayamaz. Isırma hareketi genellikle gece saatlerindeki beslenmelerde ortaya çıkar. Eğer bebeğiniz emzirirken sizi ısırırsa, parmağınızı damağına koyup nazik bir şekilde “hayır” deyin. Yeniden ısırırsa, yeniden parmağınızı damağına koyup, yine nazik bir şekilde “hayır” deyin.
6 ila 8. aylar arasında bebeğinize ek gıdaların yanı sıra anne sütü de vermelisiniz. Bunun yanı sıra besin çeşitlerinden her gün 2 tanesini seçerek vermelisiniz. Ancak 8. aydan önce bebeğinizi kahvaltı+4 öğün beslenme düzeninize geçirmemeniz önerilir. Eğer sütünüz yetmiyor veya hiç gelmiyorsa o zaman aşağıda belirteceğimiz tüm besin çeşitlerini verebilirsiniz. Bebeğinizin beslenmesi için mutlaka bir uzmandan destek almayı unutmayın.Bebeğinize yoğurt, meyve püresi, yumurta sarısı, mercimek, kıyma, su, ekmek içinin yanı sıra karnabahar, brokoli, kereviz ve enginar deneyebileceğiniz sebzeler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra kabuklarını soymak şartıyla kuru fasulye, nohut da deneyebileceğiniz kuru baklagiller arasındadır. Bu besinlerin tümünü 3-4 gün arayla vererek deneyin. Bebeğinizde herhangi bir alerji veya gaz oluşunun olup olmadığını kontrol edin. Eğer bir sorun yoksa vermeye devam edebilirsiniz.
7 Aylık Bebek Kahvaltısı

7. Aya gelen ve artık yavaş yavaş ek gıdaya başladığınız bebeğinizin kahvaltısı besleyici olmanın yanı sıra bebeğinizin sindirim sistemine ağır gelmeyecek besinlerden hazırlamalısınız. Beslenme uzmanları tarafından önerilen 7 aylık bebek kahvaltısında olması gerekenler; 3-4 adet bebek bisküvisi, 1 çorba kaşığı labne peyniri, 1 tatlı kaşığı pekmez, 1 tatlı kaşığı çekilmiş ceviz, 1 adet haşlanmış yumurta sarısı, yarım muz, bisküvileri ıslatmak için çok az kaynamış su. Hazırlanışı: Bisküvileri su ile yumuşattıktan sonra muzu ezin, yumurta sarısı ve diğer tüm malzemeler de ekleyerek karıştırın. Kahvaltının katı ya da daha yumuşak olmasını bebeğinizin yiyebileceği şekilde ayarlayabilirsiniz.


Ek Gıda ve Meyve Sebzeler

Bebeklerin beslenmesi konusundaki en önemli hususlardan birisi de meyve ve sebzelerin nasıl verileceğidir. Bebeğiniz henüz katı gıdaları tüketemediği için besinleri ezerek vermeniz gerekir. Ancak ezme işlemini rondo-blender gibi sebze ve meylerin vitamin ve minerallerinin azalmasına neden olabilecek araçlarla yapmamanız gerekir. Besinleri mümkün oldukça çatalla ezerek vermeniz önerilir. Eğer tam olarak ezemiyor ve bebeğiniz besinlerin pütürlü halinden rahatsız oluyorsa ancak o zaman son tercihiniz olarak mutfak aletlerini kullanmalısınız. Besinleri ezme işlemini 8. aydan itibaren bırakmanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu durum bebeğinizin ileride çiğneme problemleri yaşamasına, yediklerini çıkarmasına ve enerji alımının kısıtlamasına neden olabilir. Bakmanız Fayda Sağlayacaktır: Bebeğim Ek Gıdaya Geçiyor Bebeğim Ne Yiyecek?Yine bebeğinize verebileceğiniz diğer besinler ise şu şekildedir: peynir, muz, turunçgiller, ayran, tavuk eti ve bitkisel yağlardır.Özellikle bazı besinleri bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar vermemelisiniz. Bunlar;

Bal
Çilek
Balık haricindeki deniz ürünleri
Tatlandırıcı içeren tüm hazır gıdalar
Çiğ inek sütü
Yumurtanın beyazı
Salam, sucuk ve sosis gibi işlenmiş etler
Konserveler
Sakatatlar
Tütsülenmiş balıklar
Kafeinli tüm içecekler
Asitli ve/veya bol şeker içeren içecekler
Doğal olmayan meyve suları


7 Aylık Bebekler İçin Oyun Aktiviteleri
★ Yumuşak bir topu bebeğinize doğru yuvarlayın ve onu yerden almasına izin verin.
★ Ce-eeee oyunu oynayın.
★ Elleri çırpma oyunu oynayın. Önce siz ellerinizi çırpın. Bebeğiniz de yapmaya çalışırsa ona gülümseyin ve onu alkışlayın. Bebeğiniz bu aktiviteyi yapmak ister de başarılı olamazsa, onu kucaklayıp rahatlatın.
★ Ses çıkaran yumuşak oyuncaklarından birini sıkarak ses çıkarın. Ardından, bebeğiniz sizi izlerken, oyuncağı bir örtünün altına saklayın ve bebeğinizin bulmasına izin verin.
★ Bebeğinizin gözleri önünde iki cismi birbirine vurarak ses çıkartın. Bebeğinizin de aynı şeyi denemesine izin verin.
★ Küçük bir örtü ya da havlunun bir ucunu siz tutarken, diğer ucunu bebeğinize verin. Nazik bir şekilde çekiştirme oyunu oynayın.
★ Bebeğinize bir kitap okuyun, beraber kitabın resimlerine bakın.
★ Dergilerden büyük ve renkli fotoğrafları kesin. Bunları bir kağıdın üzerine yapıştırarak bebeğinize bir kitap yapın. Bebeğinizi kucağınıza oturtup resimlere bakın ve onlar hakkında konuşun.
★ Bebeğinizin ses çıkaran oyuncaklarla oynamasına izin verin.
★ 7 aylık bebekler sesleri taklit etmeyi sever. “Ba,” “ma,” ya da “da” gibi basit bir ses çıkarın ve bunu pek çok kez tekrar ederek bebeğin sizi taklit etmesini sağlayın.
★ Bebeğiniz aynaya bakmaktan ve aynada kendisi ile sizi görmekten hoşlanır. 7 aylıkken, aynadaki yansıma ile gerçek kişinin farkını öğrenmeye başlar. Ayna önünde eğlenceli dakikalar geçirin.
★ Kafiyeli sözcüklerden oluşan şarkılar söyleyin.

7 AYLIK BEBEK DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Doktorların pek çoğu eğer aşısı yoksa bu ay için herhangi bir kontrol muayenesiyapmazlar. Ancak bir sonraki aya kadar beklemek istemiyorsanız kaygılarınız veya şüpheleriniz için bebeğinizi doktora götürebilirsiniz. Bu ay yapılacak herhangi bir aşı bulunmaz. Motor becerilerinin gelişmesiyle birlikte bebeğiniz yürüyüp zıplayabilir ve koşabilir. Her ay bu becerileri daha da düzelecektir. Yardım almadan dişlerini fırçalamakta, sıçramakta, top atmakta ve ellerini yıkamakta daha becerikli olacaktır. Bu nedenle kendi kendine yardımınız olmadan bakabilir.