Kundak | Konular | Kitaplar

Bebekler Nasıl Kundaklanır



Yenidoğan bebekler nasıl kundaklanır,kundak ne demektir,bebeği kundaklamak sağlık açısından zararlı mı?

Kundak kelime anlamıyla, bebeğin doğumundan sonraki ilk aylarında üşümemesi, gövdesinin ve kemiklerinin düz olarak gelişmesini, sürekli olarak debelenmemesini sağlamak amacıyla sarıp sarmalamaya yarayan geniş bez olarak tanımlanır.

Osmanlica sözlüge göre KUNDAK nedir anlami

KUNDAK: Küçük çocukları sıkı bağlamaya yarıyan bezler takımı. * Yangın çıkarmak için bir yere sokulan, tutuşturulmuş yağlı bez çıkısı.

Bir dönem tüm bebekler yenidoğan kundağı altında kundaklanırken, bebekleri kundaklamanın sakıncaları arasında gösterilen kalça çıkığı eğilimi nedeniyle uzmanlar tarafından yasaklanmıştı. Günümüzde ise özellikle batı ülkelerinde uygun bir şekilde yapılan kundağın bebeğin uyku alışkanlığı kazanmasında faydalı olduğu dile getiriliyor. Fakat kundakla ilgili farklı çevrelerden gelen görüşler annelerin aklını karıştırıyor. Peki, yeni doğan bebekler kundaklanmalı mı? Kundak nasıl yapılmalı mı? Bebeği kundaklamanın faydaları ve zararları nelerdir?

Doğumdan Sonra Kundak Yapılabilir

Geleneksel kullanımı olan kundak, bilinenin aksine bebeğe fayda sağlıyor. Uzmanlar bebeğin sımsıkı sarılmadan yapılan kundaklarına bebeğin ilk dönemlerde yaşadığı boşluk hissini azaltacağı ve uyku düzeni sağlayacağını belirtiyorlar. Doğumdan sonra kullanıması tavsiye edilen kundaın doğru bir şekilde sarılması bebeğin sağlığı açısından önem taşıyor.

Sıkı kundak bebekte kalça çıkığı görülme riskini artırıyor. Ayrıca yapılan çalışmalarda sıkı kundaklama yapıldığında bebeğin vücut ısının artabileceği, sımsıkı yapılan kundağın bebeğin solunumunu kısıtlayarak alt ve üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olabileceği kanıtlanmıştır. Kundağın gevşekliğini ayarlayarak ve bebeğinizin vücudunun ısısını kontrol ederek tüm olumsuz olasılıkların önüne bu şekilde geçebilirsiniz. Kundak yapacağınız bezin yada bebek battaniyesinin, mümkün olduğunca bebeği terletmeyen, doğal malzemelerden yapılmış olmasına özen göstermelisiniz.

Bebeklerin tüm gövdelerini saran kundaklar uzmanlar tarafından önerilmezken, günümüzde yarım kundak olarak tabir edilen bebeklerin kalça ve bacaklarını çok sıkmayıp doğal pozisyonda kalmasına olanak sağlayan kundaklama biçimi önerilmektedir. Bebeğin gövdesinin üst kısmını daha sıkı saran bu kundaklama biçimi yapılan araştırmalar sonrasında bebeklerin daha çabuk uykuya geçtikleri, daha uzun ve rahat uyudukları görülmüştür.

Sıçrama refleksi olarak bilinen Moro Refleksi, hamileliği 28.haftasında oluşan ve doğumdan sonra ilk 6 aya kadar görülmesi normal olan bir reflekstir. Yeni doğan bebeklerde en sık görülen ve en önemli tepkilerden birisidir. Bu refleks bebekte yüksek bir ses işitince, pozisyonu ani bir hareketle değiştirilince veya sert bir harekete maruz kalınca ortaya çıkar. Yeni doğan bebeklerin kundaklanması ve kolların sarılması moro refleksindeki sıçrama tarzındaki hareketleri azalttığı için bebeğin sık uyanmasını da engelliyor ve bebeğin uyku kalitesini artırıyor. Kundaklama, rahat uyuyan bebekler için çok gerekli olmasa da özellikle huzursuz, gazlı ve uyku problemleri olan bebeklerde çok fazla işe yaramaktadır.

Uzmanlar bebeğin doğumundan itibaren ilk aylarda kundak yapılabileceğini ifade ediyorlar. Bu şekilde doğumundan sonra annenin bedeninden ayrılan bebeğin düştüğü boşluk hissi azalmış olur. Kundak yaptığınız bebeğiniz anne karnındaki, daha kapalı ve sarmalayan ortama kendini daha yakın hisseder. Böylece daha huzurlu bir şekilde uyur, ancak kundak yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli konu, bebeğinizin kalçasını sıkıştırmamanız gerektiğidir.