Kundak | Konular | Kitaplar

Tontin Sigortası Artık Türkiye'de Yasal


Cinayetlere sebebiyet verdiği ve suistimal edildiği gerekçesi ile bir çok ülkede yasaklanan tontin sigortası Türkiyede yasalaştı..Resmi gazetede yayınlanıp yasalaşana Bir çeşit ortak hayat sigortası olan, ancak ortakların birbirini öldürmesi riski taşıyan Tontin branşının önündeki engel, yayınlanan tebliğle kalktı.

Ortaklardan biri öldüğünde hissesini diğer ortakların paylaştığı ‘Tontin sigortası’ artık Türkiye’de de yapılabilecek. Adını İtalyan Banker Lorenzo de Tonti’den alan bu sistem, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 1488’nci maddesi uyarınca dün resmen sigorta branşları içine dahil edildi. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanan tebliğ uyarınca Tontin sigortası, hayat sigortaları grubu altında yer alan sigorta branşları ve bu branşlar altında yapılabilecek. ‘Tontin sigortası’ yürürlükten kalkan eksi TTK’da ‘batıl’ olarak kabul edilmiş ve yasaklanmıştı. Yeni TTK ile yasal hale gelen Tontin sistemi, ilk olarak 17. yüzyılda İtalya’da Banker Tonti’nin girişimiyle başladı. Ancak sonrasında insanların birbirlerini öldürmesinden korkulduğu için sakıncalı görüldü. Günümüzde ise Avrupa ve Amerika’da yasal düzenlemeler yapılarak Tontin’ler kurulurken halen bazı ülkelerde hissedarların birbirini öldürme çabasında olmaları nedeniyle yasak. Bir çeşit yatırım fonu mantığıyla ile çalışan Tontin sigortası, katılımcıların belli bir ödemeyle katıldıkları fonun işletilmesi sonucu elde edilen getirinin, katılımcılara kar payı olarak dağıtıldığı bir sistem. Ancak bu sistemi diğer yatırım fonlarından ayıran en büyük özellik şu; Hissedarlardan birinin ölümü durumda kalan pay diğer hissedarlar arasında dağıtılıyor. Bu da fonun en zayıf halkasını oluşturuyor. Çünkü fona tek başına sahip olmak için diğer üyelerin ölümlerini çabuklaştırmak isteyenlerin her zaman var olabileceği gerçeği en büyük risk olarak görülüyor.

Hisseler mirasçıya değil devlete

Tontin sigortası sistemi şöyle işliyor: “Sistemi kurmak için bir araya gelen üyeler ortaya eşit miktarda para koyar. Toplanan bu paralar uzun vadeli bir yatırımda kullanılır (En yaygın yatırım türü otel işletmeciliği alanında yapılmaktadır.) Zaman içinde üyelerden ölen olursa hissesi diğer üyelere eşit bir şekilde bedelsiz dağıtılır. Ölen kişilerin yasal varisleri bu yatırımdan hiçbir şekilde pay alamazlar. Aynı şekilde, ölen kişinin vasiyeti de bu yatırım ile ilgili maddeler içeremez. Herhangi bir anda üyeler elde edilen kârın bir kısmını bölüşebilirler. Eşit miktarda olmak kaydıyla para koymaya devam edip ana paralarını artırabilirler, ancak ana paraya dokunma hakları yoktur. Sonuçta herkes ölüp sadece bir üye kalınca, bu üye tüm hisselerin sahibi olur. Bu üye de ölünce her şey devlete kalır.”