Kundak | Konular | Kitaplar

Bebeklerde Pişik Neden Olur?

Bebeklerde görülen cilt sorunlarının başında pişik gelir..Pişik bebeklerin karşılaştığı en yaygın ve en karmaşık cilt sorunlarından biridir. Hemen hemen bütün bebekler bir şekilde pişik problemiyle karşılaşırlar. En sık rastlandığı dönem ise 0-18 aylar arası dönemdir.

Pişik, bezli bölgede cilt tahrişi ve kızarıklığı şeklinde ve bazen de daha ciddi boyutta bir problem olarak görülür. Bebek cildinin idrarla temas ettiği bezli bölgede meydana gelir. Pişik tek başına görülen bir olay değildir; pek çok çeşidi olduğu gibi, pek çok da sebebi vardır. Bazen birkaç faktör biraraya gelerek pişiğin ortaya çıkmasına neden olur.

Pişiğin temel nedeni ıslaklıktır. Bezin yarattığı kapalı ortam, sürtünme, idrar ve dışkı ile temas diğer yardımcı etkenlerdir. Ayrıca bebek cildi, yapısı nedeniyle tahriş olmaya yatkındır, bu pişiğin neden en yaygın görülen cilt problemi olduğunu açıklayabilir.

Pişik Neden Oluşur?

Temizlik kurallarına dikkat etmemek: Sık alt temizliği bebeğinizin hassas cildinin ıslaklığa ve kirli alt bezine temasını azaltacaktır.

Bebeğin alt bezi, cildi için ıslak ve sıcak bir ortam yaratır.

Cildin tahriş olmasının diğer bir nedeni de sürtünmedir. Cildin boğum yerlerinin birbirine sürtünmesi ve bezin cilde sürtünmesi pişik oluşmasına yardımcı olur. Hele ıslak ve sıcak bir ortamda, cilt sürtünmeden daha da fazla etkilenmektedir. Tahriş olmuş cilt ise mikropların saldırısına açık hale gelecektir.

İdrar: Pişiğin en önemli sebeplerinden biridir. İdrarlı bez uzun süre cilt üzerinde kaldığında, idrar bozularak cildi tahriş eden bir maddeye (amonyak) dönüşür. Üst üste tekrarlanan bu olay bir süre sonra pişiğe yol açar.

Dışkı (bebeğin kakası): İdrar gibi dışkı da cilt üzerinde uzun süre kaldığında tahrişe yol açar. Dışkı, idrar ile birlikte pişik tehlikesini artırır. Bir kez pişik oluşunca da enfeksiyon tehlikesi artacaktır.
Hangi Durumlar Pişiği Artırır?

Pişiğin nedenlerini iyi bilmek, pişik ile mücadelede yardımcı olacaktır. Özellikle aşağıdaki nedenler pişik riskini artırırlar:

Alt bezi yeterince sık değiştirilmediğinde, (idrar ve kakası nedeniyle)
Alt temizliği yeterince iyi yapılmadığında,
İshal olduğunda,
Ek besinlere geçildiğinde, sulu ve sık kaka yapıyorsa,
Diş çıkarma döneminde,
Antibiyotik tedavisi yapılıyorsa ve bebek ishal olmuşsa,
Bez üzerine naylon külotlar giydiril-diğinde, cilt uzun süre havasız kaldığında pişik riski artar.


Konular