Kundak | Konular | Kitaplar

Dünyada Bir İlk ! Bebeğe İnce Bağırsak Nakli Yapıldı


Dünyada ve Türkiyede bir ilke imza atıldı..Minik Hüseyin Yiğit Kök Hücre ve İnce Bağırsak Nakliyle Yaşama Tutundu

İzmir'de, 9 aylık Hüseyin Yiğit, bu yaş grubunda dünyada ilk kez uygulanan ''kök hücre aşılamalı ince bağırsak nakli'' ile sağlığına kavuştu.

İzmir Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, düzenlediği basın toplantısında, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanlarına gerçekleştirdikleri başarılı operasyondan dolayı teşekkür etti. ''Kök hücre aşılamalı ince bağırsak nakli''nin basit bir operasyon olmadığına işaret eden Özkan, ''Bu çok büyük bir başarıdır ve altın harflerle yazılacaktır. Ancak Türkiye organ bağışı konusunda çok iyi yerlerde değil. Ekibimiz, daha güzel işlere imza atacaktır. Riskleri göze almak, yaşatmak, organı beklemek, ameliyat yapmak, bunları herkes göze almaz'' dedi.



Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Nejat Aksu ise 1994'den bu yana 700'den fazla organ nakli gerçekleştirdiklerini, hastanede ince bağırsak nakline 2003 yılında başladıklarını, bu kapsamda bugüne kadar 13 hastaya nakil yapıldığını kaydetti.

Hüseyin Yiğit adlı 9 aylık bebeğin sağlık sorunu nedeniyle doğduğu günden bu yana hastanede tedavi altında tutulduğunu belirten Aksu, ''Hüseyin'e, Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Cezmi Karaca ve Op. Dr. Selçuk Kılınç başkanlığındaki ekip tarafından 17 Mayıs 2012'de kök hücre aşılamalı ince bağırsak nakli yapıldı. Kök hücre uygulamasıyla ince bağırsak naklinin 9 aylık bir bebeğe gerçekleştirilmesi nedeniyle vaka Türkiye'de ve dünyada ilk durumda. Hüseyin bebeğin sağlığı, ameliyatın ardından geçen 2 ayın sonunda gayet iyi'' dedi.

Bebekten bağışçı olmadığı için yetişkin bağırsağı nakledildi

Op. Dr. Cezmi Karaca da Hüseyin Yiğit'in, Türkiye'de ince bağırsak nakli yapılan en küçük hasta olduğunu, naklin kök hücre aşılamasıyla birlikte yapılması nedeniyle dünyada ilk kez gerçekleştirildiğini bildirdi. Hüseyin Yiğit'in nakil öncesi ve sonrası tedavisi süresince tüm hastane branşlarından büyük destek gördüklerini ifade eden Op. Dr. Karaca, şunları söyledi:

''Hastane bünyesindeki tüm bölümlerin büyük destekleri oldu. Hüseyin, doğuştan bağırsaklarındaki emilim ve iletim bozukluklarından kaynaklanan gelişme geriliği olan bir hastaydı. Doğumunun ertesi günü hastanede tedavi altına alınmıştı. İnce bağırsak nakli olmasaydı yaşamını yitirecekti. Nakil yapmak için kök hücre aşılaması girişiminde bulunduk. Şu anda hastamız iyi durumda. Önceleri sadece damardan beslenebiliyordu, artık yüzde 90 oranında ağızdan besleniyor. Çok mutluyuz. Maalesef bir şey öğrendik ki organ bağışı çok önemli. Hüseyin'e uygun bağırsak bulamadık ve yetişkin bağırsağını çocuğa nakletmek zorunda kaldık. Organ bağışlamanın önemini vurgulamak istiyorum. Esas önemli olan bağışı bulmak ve devam ettirmek.''

Op. Dr. Karaca, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde gerçekleştirilen 13 ince bağırsak nakli hastasından 5'inin yaşamını sürdürdüğünü, nakli kök hücre aşılaması ile gerçekleştirilen 6 hastadan ise 4'ünün sağlığına kavuştuğunu sözlerine ekledi.



''Organ reddini kök hücre aşılaması ile önledik''

Opr. Dr. Selçuk Kılınç da Türkiye'de 2003 yılına kadar ince bağırsak nakli yapılamadığını, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin söz konusu nakilleri gerçekleştiren ilk ve tek merkez olduğunu bildirdi.

İnce bağırsak nakillerinde doku reddinin önleme aşamasında kök hücre aşılamasının etkili olduğunu belirten Op. Dr. Kılınç, nakillerin ardından hastaların yaşamını sürdürmesinden mutluluk duyduklarını anlattı. Hüseyin Yiğit'in, Türkiye'de ince bağırsak nakli yapılan en küçük hasta olduğunu hatırlatan Op. Dr. Kılınç, şunları kaydetti:

''Geçen yıla kadar bu yaşta küçük çocuğa Türkiye'de ince bağırsak nakli yapılmadığı için hastalar istemeyerek yurt dışına gönderiliyordu. ABD, İngiltere'ye gidiyorlardı. Yurt dışında gerçekleştirilen bu nakillerin, Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanan 600 bin dolar maliyeti vardı. Hüseyin'e aramızda esprili şekilde '1 milyon dolarlık bebek' diyoruz. Çünkü hastaların başarılı sonuçları alındıkça, yurt dışından ülkemize nakil talepleri olacaktır.''

Anne Güneş Yiğit ise ''Oğlumu bana bağışladıkları için bütün doktorlara teşekkür ediyorum. Çok mutluyuz'' dedi. Toplantıya, kök hücre aşılamalı ince bağırsak nakli ile yaşama tutunan hastalardan Burçin Yücel ve Gizem Kılıç ile hastane çalışanları da katıldı