Kundak | Konular | Kitaplar

8 Aylık Bebek Gelişimi



8 aylık olan Bebeğiniz geçen aylara nazaran artık çok daha bilinçli ve bu nedenle bir yenidoğan gibi hareket etmekten ziyade belli bir amaca yönelik davranışlar gerçekleştirmeye başlayacaktır. Yapabileceklerini kısa bir liste halinde görelim:

Elindeki şeyleri isteyerek yere bırakabilir
Bir yere yaslanırsa kendisi ayakta durabilir
Emekleyerek istediği yere doğru gidebilir
Kelime söyleme denemelerinde bulunur ve bu bilinçlidir
Sizin dikkatinizi çekmek için sesler çıkartabilir
Hoşçakal demek için el sallayabilir
Yabancılara karşı ciddi bir korku geliştirebilir
Evet yahut hayır dediğiniz zaman bunların anlamını bilir, lakin bilmiyormuş gibi yapabilir
Kendi kendine ayağa kalkabilir
Elleri ile tuttuğu şeyi sıkıca tutabilir, bırakmayabilir
Erişemediği şeylere erişme çabaları gösterebilir
Ses duyarsa o yöne doğru dönebilir
Oyuncakları arayabilir ve eline alabilir
Elindeki şeyi öteki eline geçirebilir
Ayakta durmasına yardımcı olursanız ayağına bir miktar ağırlık verebilir

Tabii ki onun tüm bunları kendi kendine yapmasına karşın siz de ona bir miktar destek olabilirsiniz ama onu bıktırmamayı unutmamalısınız. Bu dönemde bebeklerin küçük oyunlardan daha çok hoşlandıkları bir şey yoktur. Dolayısıyla herşeyi küçük oyunlara dönüştürmek onun hevesini kırmamak için önemli.

8 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Desteklenir?

Bebeğinizle bu dönemde yapabileceğiniz en önemli şey konuşmak. Zira kendisiyle konuşulan bebeklerin hem kelime hazneleri genişleyecektir hem de kelimelerin kullanımlarını gayrı ihtiyarı öğreneceklerdir.

Bu nedenle örneğin ona bir topu yerden yuvarlayabilir, top yuvarlanıyor diyebilir, top zıplarsa da top zıpladı diyebilirsiniz. Onunla oynadığınız her şeyde tanımlamalar yapmanız ve onu sohbete dahil etmeniz, zeka gelişimi açısından da önem taşıyor. İletişim kurulmayan çocukların gelişim basamaklarını daha yavaş tırmandıklarını aklınızdan çıkartmamalısınız. Onunla bebek gibi konuşmaya çalışmak yerine yetişkin tonunda ve dalga geçmeden konuşmalısınız. Pek çok anne baba maalesef bebek dili benzeri bir dil kullanarak bebeklerini seviyor ancak bu yanlış ve çocuğun kelime haznesinin yanlış gelişmesine sebep olacaktır.

Ayrıca fotoğraflara göz atmak ve fotoğraflardaki kişilerin kim olduklarını tanımlamak da yüz hafızası edinmesi için ona destek olacaktır. Tüm akrabalarınızı ve tanıdığı yüzleri fotoğraflardan göstererek o kişilerin kim olduklarından bahsedin.

Oyuncaklarını yakın bir yerlere saklayabilir, sonra o oyuncağın adını söyleyerek nerede olduğunu bulmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca oyuncakları toplama sırasında tüm oyuncakları siz toplamayın ve bir miktarını onun toplamasına izin verin. Bu uygulama fiziksel gelişimini de ciddi anlamda destekleyecektir.

Üstünü giyip çıkarırken organlarını ve uzuvlarını sesli olarak adlandırabilir, kendini tanımasına da yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca kıyafetleri giydirirken de “şimdi tişörtünü giyiyorsun” gibi tanımlamalarda da bulunabilirsiniz.

8 Aylık Bebekte Emekleme

Bebeklerde emekleme, 8. Aydan itibaren başlar. Uzmanlar bazı bebeklerin emeklemeden yürüyebileceğini belirtir. Bu nedenle bebeğiniz henüz emeklemeye başlamadı ise, hemen telaş etmeyin.

8 AYLIK BEBEK KİLOSU

8 aylık kız bebeklerde kilo; alt sınır 6.100 gr. ortalama kilo 8200 gr. üst sınır 10. 200 gr'dır.
8 aylık erkek bebeklerde kilo; alt sınır 6200 gr. ortamalama 8500 gr. üst sınır 10.700 gr. dir.

8 AYLIK BEBEKLERDE BOY

8 aylık kız bebeklerin boyu; alt sınır; 62 cm, ortalama boy 68 cm. üst sını 75 cm'dir.
8 aylık erkek bebeklerin boyu; alt sınır; 62 cm, ortalama boy 70 cm. üst sınır, 76 cm'dir.

8 Aylık Bebek Neler Yiyebilir?

Bu ayda bebeğinizin henüz dişleri tamamlanmamıştır. Bu nedenle parmak yiyecekler olarak adlandırılan, bebeğinizin kolayca tutarak ağzına götürebildiği, yumuşak yiyecekleri tercih etmelisiniz. Bunlar; küçük çubuklar şeklinde iyi pişmiş kabak, havuç, brokoli, yaprak sarması, karnabahar, lokmalar halinde hafif sert ekmekler, köfte parçalarıdır. Leblebi, fındık ve üzüm gibi bebeğinizin boğazına kaçacak yiyecekleri bu aylarda asla vermemelisiniz.

8 Aylık Bebek Ek Gıdaya Geçiş

Unutmayın bebeklere ek gıdalar 6 ila 12. ay arası adım adım arttırılarak verilmelidir. 8-10 ay arası yine anne sütü vermeye devam etmelisiniz. Bebeğinize yiyecekleri verirken isimlerini de söylemeniz, yiyeceklerin isimlerini öğrenmesini kolaylaştıracaktır. Eğer bebeğiniz 15-20 dakika boyunca yeni verilen bir gıdaya karşı koyuyorda onu zorlayın. Bir kaç gün sonra yeniden deneyebilirsiniz. Yediği yiyecekler arasında alerjiye neden olan bir besin varsa 15-20 gün süre boyunca o besini kesinlikle vermemelisiniz. İkinci denemeniz sonucunda da aynı şekilde alerjik bir reaksiyon oluşuyorsa bir uzmandan yardım almalı ve o besini bebeğinize yedirmemelisiniz. 7. ayda tüketilebilen besinlere devam ederken, bu aydan itibaren makarna, dolma içi, ev eriştesi ve bulgur pilavını da verebilirsiniz. Soğan ve sarımsağı aşırıya kaçmadan yemeklerin içerisinde kullanabilirsiniz. Bunların yanı sıra balık, baklagiller, ezilmiş şekilde badem, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar verebilirsiniz.