Kundak | Konular | Kitaplar

Otoyol ve Köprüler Halka mı Satılacak


Özelleştirme kapsamında yapılan otoyol ve köprü ihalesinde en yüksek teklifi veren koç holding olmuş fakat ihale iptal edilmişti..Hükümet iptal edilen köprü ve otoyol ihalesiyle ilgili yeni yöntem arıyor. Koç-UEM ve Ülker'in teklifini düşük buldukları için ihaleyi iptal ettiklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, "Belli bir oranda halka açabiliriz" dedi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Koç Holding, Ülker ailesinin şirketi Gözde Girişim ve Malezyalı UEM'in 5.7 milyar dolar verdiği otoyol ve köprü özelleştirmesinin iptalinin ardından halka arz sinyali verdi. Köprü ve otoyol ihalesini rakamı az buldukları için iptal ettiklerini söyleyen Erdoğan, "Teklif edilen tutar en alt olarak belirlediğimiz rakamın bile çok altında. Özelleştirmede başka adımlar var, bunlardan biri de halka açmaktır. Belki belli bir oranı halka açabiliriz" dedi.

DÜNYADA DA BÖYLE
Başbakan Erdoğan'ın işaret ettiği halka arz modeli dünyada da sıkça kullanılıyor. Tekeli önlediği için birçok ülke otoyolları işletme hakkı devri yerine, bir şirket kurup onu halka açarak özelleştiriyor. Oluşan fiyata göre de yatırımcılara blok satış yapılıyor. Fransa, İtalya, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerde belli bir oranda halka açılan şirketler daha sonra özelleştirme yoluyla özel sektöre devredildi. İtalya'da otoyolların sadece yüzde 30'u bir şirketin elinde. Kalan bölüm ise halka açık. Fransa'da 2005'te yapılan özelleştirmeyle üç şirket otoyolların yüzde 80'ini elinde bulunduruyor. Japonya'da ise 2001'de dönemin Başbakanı Juniçiro Koizumi tarafından başlatılan süreçte 6 şirket kuruldu. 2005 yılında yapılan özelleştirmede gelirlere göre farklı şirketler kuruldu ve buna göre satış yapıldı.

BU YIL 200 BİN KONUT VE DÜKKâN DÖNÜŞECEK
Başbakan Erdoğan 437 yeni İETT otobüsünün hizmete alımı ve Zeytinburnu Sümer Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm törenine de katıldı. Bu yıl Türkiye genelinde 200 bin konut ve dükkânı dönüştüreceklerini belirten Erdoğan, "İki yılda, Türkiye genelinde 400 bin konutun dönüşümünü başlatacağız" dedi. İstanbul'da 14 bin 663 konut ve 3 bin 65 işyerinin yıkımını gerçekleştirdikleri bilgisini veren Erdoğan, şöyle konuştu: "İstanbul son 50-60 yıl boyunca göç aldı. Belediye başkanlığım döneminde vize uygulamasından bahsettim. O gün 'Sen niye İstanbul'a geliyorsun, burada evin mi işin mi var?' diye sorulsaydı, bugün belki bu sıkıntıları yaşamayacaktık."

KÜMES GİBİ EVDE YAŞATMAYIZ
"Hiç kimsenin kümes gibi, kulübe gibi, derme çatma evlerde yaşamasına razı olamayız" diyen Başbakan Erdoğan, muhalefet partilerine yüklenerek, şöyle devam etti: "Onlar benim kardeşimi önce yoksulluğa mahkum edip, sonra duygularını istismar ediyor. Bütün tarih boyunca, tüm imtiyazların kendi ellerinde toplanmasını istediler. Kendileri en iyi eğitim imkânlarına sahip olacak ama gecekondulunun çocuğu okumayacak. Aradan sıyrılıp çıkanları, zenci Türk olarak gördüler. İşte biz de onlardanız." Başbakan Erdoğan, yapılan dönüşümlerle çürümüş bir sistemi ortadan kaldırdıklarını belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da kentsel dönüşümü siyaset gözetmeden ve vatandaşları mağdur etmeden yapacaklarını dile getirdi.

BARBAROS HAYRETTİN KARADENİZ'DE
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Norveçli Polarcus firmasından 130 milyon dolara satın aldığı sismik araştırma gemisinin tanıtımı da yapıldı. Başbakan Erdoğan, "Belli süre sonra ikincisini de çalışmaların içine katacağız" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Barbaros Hayreddin gemisinin Karadeniz ve Akdeniz'de yerin 8 kilometre altındaki jeolojiyi tarayacağını söyledi. Yıldız, bulguya rastlanırsa Başbakan Erdoğan'ın Tuzla Tershanesi'nde üretilebilecek ve sondaj yapabilecek bir petrol platformunun inşa edilmesi talimatını verdiğini belirtti.